Новият вариант на Covid-19 Омикрон беше обявен за доминиращ в Южна Африка

...
Новият вариант на Covid-19 Омикрон беше обявен за доминиращ в Южна Африка
Коментари Харесай

Омикрон затвори граници и постави ваксините на изпитание

Новият вид на Covid-19 Омикрон беше разгласен за доминиращ в Южна Африка по-малко от две седмици откакто бе взета първата проба на 9 ноември. На разновидността Делта, който е най-вирулентният досега и преобладаващ в международен мащаб, му бяха нужни няколко месеца, с цел да ``пробие`` и да обхване целия свят. Все още не знаем доста за новия вид, само че учените се надпреварват да дефинират неговата тежест, преносимост и да отговорят на най-важния въпрос - дали може да заобиколи имунитета, който имунизацията ни дава.

Омикрон крие много висок световен риск, безапелационни са от Световната здравна организация. В рамките на 72 часа откакто стана ясно за съществуването на новия вариант най-малко 44 страни постановиха ограничавания за пътешестване от няколко африкански страни. Много европейски страни, в това число Обединеното кралство, Дания, Холандия, Германия, Чехия, Италия и Белгия, оповестиха, че са разкрили случаи на новия вид, а Япония и Израел не разрешиха на всички чуждестранни граждани да прекрачват границите им.

Учените, които работят върху генома на Омикрон споделиха, че вариантът има повече от 50 разновидности -  30 в основния шипов протеин - структурата, която вирусът употребява, с цел да влезе в клетките, които нападна. Рецепторът на Омикрон, който първи осъществява контакт с клетките на нашето тяло, има 10 разновидности в сравнение само с две във разновидността Делта. Медицинските специалисти показват терзание, че Омикрон се популяризира доста по-бързо. Някои от разновидностите на вируса са към този момент познати на учените от други разновидности на Covid-19, което дава известна визия за евентуалната им роля в този момент. Има други обаче, които затрудняват антителата да разпознаят вируса и могат да създадат имунизациите по-малко ефикасни, а трети са изцяло нови за науката.

Симптомите на Омикрон са разказани като извънредно леки от южноафриканския доктор, който се сблъска с първите инфектирани с новия вид. Д-р Анжелик Кутзи, председателка на Южноафриканската здравна асоциация, сподели пред Би Би Си, че първият пациент с по-различни признаци е пристигнал при нея на 18 ноември. ``Всичко стартира с мъж на към 33-годишна възраст, който сподели, че през последните няколко дни усеща изключителна отмалялост, болки в тялото и леко главоболие``, сподели тя за Би Би Си. Пациентът е бил с възпалено гърло, само че без кашлица и загуба на усет или аромат - признаци, които са свързани с предходни варианти на ковид. Тестът му се оказал позитивен, а по-късно станало ясно, че цялото му семейство е болно. През същия ден доктор Кутзи е прегледала още пациенти със признаци, които се разграничават от тези на Делта разновидността. ``Това, което виждаме клинично в Южна Африка, е извънредно леко. Не сме хоспитализирали никого; разговарях и с други мои сътрудници, които дават същата картина ". Д-р Кутзи обаче сподели, че наблюденията се основават на дребен брой пациенти. Попитана дали при нея са идвали имунизирани пациенти, които са се заразили с Омикрон, тя  каза: ``Има и имунизирани и в действителност не са чак толкоз заболели. Това може да се промени отсега нататък, защото сега се уповаваме единствено на ранни данни и може би това ни кара да се надяваме ". Засега предварителните данни на СЗО сочат, че разновидността има нараснал риск от повторна зараза. 

Макар че е нужно време, с цел да се избистри картината към Омикрон, международните водачи се сплотиха към мнението, че имунизационната акция не трябва да прекъсва. Британският взаимен комитет по имунизация и имунизация посъветва държавното управление на Обединеното кралство да предложи бустер ваксини на всички възрастни в опит да забави разпространяването на Омикрон. Комитетът също по този начин посъветва държавното управление да предложи четвърта доза на хора с тежки имунодефицити, които са приключили примитивен курс от 3 дози. Те би трябвало да си сложат нова бустер доза минимум 3 месеца сред третата първична и първата бустер доза. Някои страни стигнаха още по-далече. От януари Гърция прави имунизацията наложителна за всички над 60-годишна възраст. Ако откажат да се ваксинират, ще заплащат санкция от 100 евро на месец. В Австрия отказващите имунизация след 1 февруари ще заплащат до 7200 евро.

Директорът на Националния институт по опазване на здравето на Съединени американски щати Франсис Колинс каза за Си Ен Ен, че всички предходни разновидности на ковид, които са имали разлики в шиповия протеин, са реагирали както на първичната имунизация, по този начин и на бустер дозите. ``Това е доста значимо обръщение, което желая всички да чуят: Бустерите в действителност дават на имунната ви система необятен набор от благоприятни условия против шипови протеини, които не са се появявали преди. Така че, в случай че имате потребност от още една причина дали да се възползвате от бустерната доза - ето я. Това, което не знаем, е дали този вид ще изпревари Делта``, сподели Колинс.

Фармацевтичният колос BioNTech, който дружно с Pfizer създаде най-широко употребяваната ваксина в света, съобщи, че след най-късно две седмици ще има повече данни от тестванията с новия вид. " Компанията към този момент е почнала работа по версия на имунизацията си, ориентирана към спецификите на Омикрон ", съобщи основният изпълнителен шеф на американския производител на медикаменти Алберт Бурла. Главният медицински шеф на Moderna Пол Бъртън пък заяви, че компанията може да пусне своята преформулирана ваксина против новия вариант в началото на идната година, в случай че Омикрон измести Делта. ``Забележителното при mRNA имунизациите на Moderna е, че можем да се движим доста по-бързо``, сподели Бъртън за Би Би Си. Ако обаче се наложи основаване на чисто нова ваксина, тя ще бъде подготвена в началото на 2022 година, добави шефът на Moderna. Университетът в Оксфорд също може бързо да актуализира своята ваксина против Covid-19. Учените, които работят дружно с AstraZeneca, споделиха, че в случай че би трябвало нещо да се промени в препарата, те разполагат с  нужните принадлежности и процеси. В изявление университетът акцентира, че до момента имунизацията е осигурявала  високи равнища на отбрана макар появяването на други нови разновидности, в това число и Делта.

Докато учените изследват Омикрон, съветват да следваме тактиките за предварителна защита, на които към този момент сме привикнали. Те включват имунизация, носене на маски, възстановяване на вентилацията на закрито и поддържане на отдалеченост от другите, изключително в случай че не са имунизирани.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР